Kind & Hond
Honden en kinderen: veel mensen vinden het maar een spannende combinatie. Dit hoeft echter niet zo te zijn!
Door kinderen te leren hoe ze zich beter bewust worden van hun eigen emoties, lichaamstaal en intensiteit, kunnen we op de loer liggende incidenten inwisselen voor plezier, begrip en wederzijds respect tussen kind en hond.
Wat is een hond eigenlijk?
Niet iedereen groeit op met een hond of heeft ouders die honden leuk vinden of er tijd voor hebben. Helemaal prima! Maar wat nou als je bij een vriend(innet)je gaat spelen die een hond thuis heeft? Of als je in het bos door een losloopgebied loopt en er honden naar je toe komen?
Ouders die hun kinderen in contact willen brengen met honden, fixeren zich vaak op het benaderen en het aanraken. Met goede intenties natuurlijk, want zo voelt het kind dat de hond zacht en lief is en dat ze niet bang hoeven te zijn. Maar hierdoor worden er een hele hoop basisbegrippen overgeslagen die belangrijk zijn voor het kind om te weten – voordat ze de hond benaderen.
Hondenjuf Inge (her)introduceert kinderen met honden en begint bij de basis. Honden zijn net zoals ons en kunnen voelen en communiceren – maar dan anders!
De magie tussen kind en hond
Kind & Hond is speciaal voor kinderen die uit balans zijn geraakt en een lieve, geduldige, pure hondenvriend kunnen gebruiken. Met verschillende hulpmiddelen op zak gaan we op zoek naar je mogelijkheden en je kwaliteiten en ontdek je weer je eigen innerlijke kracht, je eigen wijsheid, je zelfvertrouwen en je moed!
Of je nu enthousiast, bang, boos of verdrietig bent; of je je alleen voelt of je anders dan andere kinderen voelt; wij (de honden en ik) willen je graag ontmoeten en weten zeker dat we je een stukje op de goede weg kunnen helpen!
Op professionele, en tegelijkertijd speelse wijze help en begeleid ik kinderen. Hoe? Dat gebeurd stapsgewijs met behulp van een pluche knuffelhond, opgeleide Loenatikshonden (gecertificeerd om met kinderen te werken!) en andere aanverwante activiteiten!
Wat leren we van de Hondenjuf?
- Zintuigen gebruiken
- Emotieregulatie
- Lichaamstaal
Er zijn talloze manieren om een hond te ontdekken! Door het gebruik van je zintuigen kun je al heel veel over een hond leren zonder hem meteen aan te raken. Wat voor een kleur heeft de hond? Wat voor een soort staart? Kun je hem horen, bijvoorbeeld omdat hij hijgt (en waarom hijgt hij dan?), of hoor je zijn nageltjes tikken op de vloer?
Honden kunnen heel veel emoties opwekken. Misschien vind je ze heel erg leuk, lief en schattig, en wil je ze meteen een hele dikke knuffel geven! Maar misschien vind je het ook wel behoorlijk akelig of spannend, en wil je het liefst gillen, wegrennen of je verstoppen. Allebei deze voorbeelden kunnen als onprettig ervaren worden door iedereen in de situatie.
Hondenjuf Inge kan je leren hoe je het beste om kan gaan met een hond zodat jouw gevoelens er mogen zijn zonder dat de hond het te veel vind! Mocht hij het toch te veel vinden, dan leert de Hondenjuf je hoe je dat kan zien, hoe je je bewust kan worden van het gedrag dat de hond niet leuk vind en hoe je daar accuut mee kan stoppen. Zo kan iedereen zich weer veilig gaan voelen en ontstaan er geen nare ervaringen. Ook leer je precies wat voor jou dan wel prettig en helpend voor de situatie is!
Wist je dat honden kunnen praten? Ja, echt! En wat zeggen ze veel! Maar, vertellen doe je niet alleen maar met je woorden. Honden gebruiken namelijk lichaamstaal om te praten, zowel naar ons als mensen als naar andere dieren.
Stiekem vertellen wij als mensen ook heel veel met ons lichaam. Denk maar aan gebalde vuisten als je boos bent, een brede glimlach als je blij bent, of naar de grond kijken als je verlegen bent. Honden hebben alleen een heel ander lichaam dan mensen! Hondenjuf Inge laat je precies zien waarmee een hond praat en hoe je kan zien wat ze je aan het vertellen zijn – met behulp van de Loenatikshonden!
Wat zijn de doelen van een Kind & Hond les?
1. Leren hoe je ‘hoi’ kan zeggen
Als een hond naar jou toe komt gelopen, of jij naar de hond: weet jij wat je dan wel en wat je niet kan doen? Na de Kind & Hond les weet je precies hoe je contact met een hond kan maken – buiten tijdens het wandelen, tijdens het spelen in een speeltuin, of als je bijvoorbeeld bij een vriendje gaat spelen die een hond heeft.
2. Leren hoe je jezelf veilig en in controle kan voelen
Mogelijk voel jij je – of misschien je ouder(s) – je onzeker, onwetend of bang voor honden. Hondenjuf Inge kan je helpen om je veilig, in controle en kalm te laten voelen in de buurt van een hond. Hiervoor ga je verschillende situaties oefenen en krijg je de juiste handvaten geleerd.
3. Leren hoe je een goed mensenvriendje kan zijn
Honden kunnen hele fijne vriendjes zijn! Je kan met ze wandelen en ze commando’s en trucjes leren. Maar het is belangrijk dat je eerst weet hoe jij een goed mensenvriendje voor de hond kan zijn. Daarom leert Hondenjuf Inge je hoe je emoties kan reguleren, miscommunicaties kan herstellen, grenzen kan aanvoelen en hier voorbereidend naar kan handelen. Ook kunnen we er achter komen of er eventueel een diepere hulpvraag verstopt zit. Hierbij kun je denken aan neurodivergentie, eenzaamheid of moeite met een assertieve opstelling. Gelukkig heeft de Hondenjuf ook een achtergrond in pedagogie!
Voor wie is Kind & Hond?
Hondenjuf Inge kan les komen geven bij jou in de klas! Zo kunnen alle kinderen genieten van dit leerzame moment. Alle basisschool klassen zijn welkom.
Alles is in overleg mogelijk. De behoefte, de stof en de tijdsduur van de les is natuurlijk o.a. afhankelijk van de leeftijdscategorie en behoeften van de kinderen. Scholen zijn dan ook welkom om te overleggen over het type les dat Inge komt geven. Dit kan bijvoorbeeld voor de hele klas, maar ook in groepjes van drie; eenmalig of in meerdere lessen verspreid over een paar weken.
Belangrijk om te vermelden is dat bij het binnen werken met de honden er rekening gehouden moet worden met eventuele allergieën van kinderen en leerkrachten. De voorkeur gaat uit naar de les buiten te geven, maar het weer werkt niet altijd mee. Als souvenir wordt er bij iedere les een informatieve poster achtergelaten (gericht op de leeftijdscategorie van de groep) zodat ze thuis alleen of samen aan de slag kunnen gaan!
Worstel je als ouder met de introductie, supervisie of educatie van je kind(eren) met honden? Bijvoorbeeld omdat je zelf weinig kennis hebt over honden of vanwege een angst of trauma? Hondenjuf Inge kan hiermee helpen! Bij de gezinslessen wordt uiteraard het hele gezin betrokken zodat iedereen kan leren en meegenieten. Ook krijgen de ouders kennis en handvaten (ook voor zichzelf!) mee over hoe ze hondeninteractie in de toekomst kunnen ondersteunen.